Het VKG-preventieteam met preventiespecialist Bernd vergezeld van adviseur Edwin van EZ-verzekeringen is op pad in de provincie Utrecht. We worden hartelijk ontvangen door Rudy, die in een tussenwoning woont in een woonwijk van een grote stad.
We starten ons bezoek met een rondgang rond de woning. Het preventieteam heeft uit principe geen vooroordelen, tegelijkertijd weten we ook dat het risico op inbraak in grotere steden reëel is. Het is dan ook goed om te zien dat het niet gemakkelijk is voor ongenode gasten om hier hun slag te slaan. De schutting kan worden afgesloten, er is verlichting in de achtertuin aanwezig en het hang- en sluitwerk is dik in orde; zowel op de deuren als op de openslaande ramen. Aan de voorzijde van de woning houdt een slimme deurbel met camera de boel in de gaten. Een heel mooi detail vinden we het latje wat in het kozijn van de schuifpui wordt geplaatst, deze is op deze manier onmogelijk te openen van buitenaf, zelfs als het slot wordt geforceerd.
Een puntje van aandacht zijn de containers die ‘gebruiksklaar’ staan opgesteld. Deze kunnen als opstapje worden gebruikt om op het platte dak te komen. De containers vast zetten zou helpen maar dat is ook minder praktisch. Zet ze in elk geval zo ver mogelijk van de ‘logische route’ voor inbrekers.
Binnenshuis valt op dat er voldoende brandblussers aanwezig zijn. Bernd wijst er op dat bij dit type blusser de werking periodiek gecontroleerd moet worden. Ook al staat de drukmeter in het groen, het kan zijn dat na verloop van tijd de werking vermindert. Het blusmiddel – vaak is dat poeder – kan aan elkaar klonteren en daardoor komt het niet of maar gedeeltelijk naar buiten.
Rudy heeft op de bovenste verdieping een kantoor ingericht met meerdere werkplekken. Net zoals alle ruimten op de bovenverdiepingen is het belangrijk dat er meerdere vluchtroutes zijn. Kun je niet via de trap naar beneden? Dan kun je misschien via het raam. We kunnen als preventieteam er niet vaak genoeg op wijzen: bespreek met je huisgenoten – of in dit geval met je collega’s – wat je doet als er een noodgeval is. Rudy pakt een noodladder uit de kast, nog nieuw in de verpakking. Bernd geeft het advies om er in elk geval voor te zorgen dat iedereen weet waar deze ladder ligt. En om de verpakking vast te verwijderen! Dit thuiskantoor is verder netjes ingericht en van de aanwezige apparatuur wordt de stroom altijd uitgeschakeld als het werk gedaan is.
Check periodiek de kitnaden
De preventiecheck vervolgt met het bekijken van de kitnaden. Rudy geeft aan dat hij al een keer hardnekkige lekkage heeft gehad, dus hij weet hoe belangrijk dit is. Het advies van Bernd is om regelmatig kitranden te controleren op flexibiliteit en hechting in de voeg. De levensduur van kitranden is niet oneindig, het kitwerk hoort – net als schilderwerk – bij het periodiek onderhoud van de woning.
Watermelder kan waterschade beperken
Waterschade kan ook ontstaan door lekkende slangen of andere defecten in bijvoorbeeld de wasmachine. Bij Rudy staat de wasmachine op de bovenste verdieping, vlak naast de trap. Als hier iets lekt wil je het graag meteen weten. Daarom wordt geadviseerd om in elk geval een watermelder te plaatsen en – voor zover dat nog niet in de wasmachine is ingebouwd – een waterstop op de toevoerslang.
Brandmelder blijkt defect
Al met al blijkt dat Rudy zich goed bewust is van de risico’s, alles ziet er netjes uit, de meterkast is op orde en door de hele woning zijn preventiemiddelen aanwezig. Bernd vraagt Rudy naar de werking van de brandmelders. Met een speciale testspray wordt de brandmelder in de woonkamer getest: even wachten… helaas, geen reactie. De brandmelder is defect! Ook brandmelders hebben niet het eeuwige leven, meestal is er met een datum aangegeven tot wanneer de werking gegarandeerd is. Of je dan een nieuwe batterij hebt maakt dan niet meer uit: het chemische element wat rook kan detecteren is dan gewoon ‘op’.
Rudy verrast met preventiemiddelen
De preventiecheck wordt afgesloten met het overhandigen van een aantal preventiemiddelen. Rudy krijgt van Bernd onder andere een watermelder, een paar nieuwe rookmelders inclusief bevestigingsmiddelen en een compacte schuimblusser. Een brandwerende deken is een item wat volgens Bernd in geen enkel huishouden mag ontbreken: een blusdeken kan worden gebruikt om een vuurhaard af te dekken, ook kan het brandwonden voorkomen als je bijvoorbeeld moet vluchten langs een vuurhaard. In dat geval sla je de deken om als een beschermende laag.
‘Mijn ogen zijn geopend’
Als reactie op de preventiecheck zegt Rudy: ”Ik vind deze actie, waarbij jullie bij de klant langs gaan, echt super en kan dat zeer waarderen. Ik heb het advies als helder en duidelijk ervaren. Heeft mijn ogen ook weer geopend om acties te ondernemen.” Als we hem vragen om tips voor anderen zegt hij: “Loop regelmatig even met een andere blik door je huis om specifiek naar de veiligheid te kijken.”
VKG voegt MUNT Hypotheken toe aan het assortiment hypotheken. Boetevrij aflossen met eigen geld en de laagste rente bij passeren, ook …
VKG biedt u service en ontzorgt u volledig; ook op het gebied van actieve provisietransparantie. Onze complete oplossing zorgt ervoor …
Een enthousiast interview in am:magazine met Vivian Buijs en Eric-Jan van den Berg. Het is een boeiend artikel over de stappen die VKG vooruit heeft gezet met de BedrijvenOpvangPolis, het Privé Totaal pakket en de Full BackOffice dienstverlening.