De VKG Preventietour reist door Nederland! VKG helpt verzekeringsklanten bij het voorkomen van schade in en om de woning. Want met kleine aanpassingen kun je al veel schades voorkomen. Zodat je huis veiliger wordt en nóg fijner om met een gerust hart in te wonen. VKG gaat op 23 juni langs bij Femke en haar gezin. Zij wonen in een moderne vrijstaande woning met een mooie tuin rondom. Ook hun verzekeringsadviseur Paul de Baedts is van de partij. En naast de preventiespecialist Bernd en marketeer Michel, is ook Vivian Buijs, directeur van VKG, aanwezig.
Bij Femke
Na een hartelijke kennismaking gaat de preventietour van start. Bernd en Femke starten bij het bekijken van het hang- en sluitwerk van ramen en deuren. Dat blijkt al snel in orde te zijn; de sloten hebben het SKG-keurmerk met twee sterren.
Brandblusser en rookmelder essentieel
Dan valt Bernds oog op de barbecue die een prominente plek heeft in de tuin. Op de vraag of Femke een kleine brandblusser heeft om een brand in of rond de barbecue te kunnen doven, zegt Femke dat ze dat heeft. Maar als gevraagd wordt om hem te pakken, blijkt de brandblusser onvindbaar te zijn. En dat gebeurt vaker bij mensen thuis. Een brandblusser moet daarom altijd op dezelfde plek hangen, zodat je die snel kunt pakken.
De ronde door het huis gaat verder, naar de kast met de hybride CV-ketel en warmtepomp. Bernd raadt aan om een rookmelder en koolmonoxidemeter op te hangen. Koolmonoxide is een gevaarlijk en reukloos gas dat kan ontstaan bij een niet goed functionerende CV-ketel.
Brandveiligheidstips: pluizenfilter, blusdeken en rookmelder
Bij de wasdroger vertelt Bernd over het pluizenfilter en het risico op brand als die niet wordt geleegd. Op de vloer in de meterkast ligt een blusdeken, nog in de plastic verpakking. Dat is niet de beste plaats voor een blusdeken; want een blusdeken moet makkelijk en snel te pakken zijn. In de woonkamer of de keuken ophangen is dus beter. Ook in de meterkast is het aan te raden om een rookmelder op te hangen.
Stekkerdozen
In de kamer van de puberzoon wijst Bernd op de vele stekkerdozen en de opladers daarin. De stekkerdozen zijn gelukkig van een goede kwaliteit. Ook zijn de stekkerdozen niet op elkaar aangesloten; want door het koppelen van meerdere stekkerdozen kan brand ontstaan. De tip die Bernd meegeeft is om opladers die niet gebruikt worden, uit de stekkerdoos te verwijderen en om niet ‘s nachts op te laden.
Houd je douche waterdicht met tijdige vervanging van de kitnaad!
In de badkamer ziet de kitnaad van de douche er nog goed uit en Bernd vertelt dat deze ongeveer elke 6 jaar vervangen moet worden om lekkage te voorkomen. Femke hoeft hier dus voorlopig nog niet mee aan de slag te gaan.
Zorg voor brandveiligheid op zolder
Als laatste kijken Bernd en Femke nog even op zolder, waar de omvormer van de zonnepanelen hangt. Een omvormer kan flink warm worden; dat hoort zo. Om de omvormer hangen wat spinnenwebben en die kunnen brand verspreiden. Het is daarom beter om de omvormer schoon te houden. Bernd raadt Femke aan om ook bij de omvormer een rookmelder op te hangen.
Preventiemiddelen
Na een uur verzamelt iedereen zich rond de tuintafel. Bernd verrast Femke met het overhandigen van een aantal preventiemiddelen. Twee spray-brandblussers, een bladvanger, vier rookmelders en een koolmonoxidemeter. Femke is erg verrast en blij. Femke zegt “Ik heb veel gehad aan de adviezen van Bernd. Ik dacht dat we ons huis vrij goed hadden ingericht om schades te voorkomen. Maar toch blijkt er ruimte te zijn voor verbetering. Vooral de rookmelders en brandblussers! Ik ben erg blij met mijn verzekeringsadviseur en met VKG!”
Bij Sandra
Op 23 juni waren we bij Sandra*. Met haar gezin woont zij in een prachtige jaren-30 woning. De woning heeft drie verdiepingen en een flinke kelder. Preventiespecialist Bernd neemt de tijd om met Sandra door haar huis te lopen om te kijken wat beter en veiliger kan. In de woning is veel hout verwerkt merkt hij al snel. Daarom is brandpreventie natuurlijk heel belangrijk. De wasdroger op zolder is een bekende veroorzaker van brand. Bernd adviseert daarom om het pluizenfilter van de droger bij elke droogbeurt te legen.
Ook rookmelders zijn belangrijk. Er zijn wel rookmelders in de woning aanwezig. Maar omdat ze in de woning van Sandra niet juist bleken te werken en bleven piepen, zijn de rookmelders al enige tijd uit gezet. Het is dus hoog tijd om een paar nieuwe rookmelders te installeren. Gelukkig is het ophangen van rookmelder, dankzij een montageset met plakstrip, heel eenvoudig!
Samen met Sandra’s verzekeringsadviseur Paul de Baedts lopen Bernd en Sandra door naar de kelder. In de kelder lopen leidingen van water en van de vloerverwarming. Bernd legt Sandra uit dat door temperatuurwisselingen in zomer en winter, de knelkoppelingen altijd iets ‘werken’. De leiding kan daardoor op een gegeven moment iets gaan lekken. Om zo’n lekkage snel te ontdekken kun je een watermelder op de vloer neerleggen. Net als een rookmelder zal deze piepen als er water bijkomt. Omdat Sandra dagelijks meerdere keren in de kelder komt is de watermelder voor haar niet zo nodig; een eventuele lekkage zal zij al snel zelf zien.
Beveilig je woning effectief tegen inbrekers
Bernd en Sandra bekijken ook het hang- en sluitwerk van de woning. Inbrekers hebben een voorkeur voor rustige plekken waar zij niet snel gezien worden. Verlichting met een bewegingssensor is daarom een uitstekende manier om je woning onaantrekkelijk te maken voor inbrekers. Daarom adviseert Bernd om Sandra’s bestaande buitenlamp bij deachterdeur te vervangen door een lamp met bewegingssensor. Bernd laat ook zien dat niet bij alle ramen en deuren hang- en sluitwerk is gebruikt met het SKG keurmerk. Een goed slot met kerntrekbeveiliging is voor veel inbrekers een reden om jouw huis voorbij te lopen. Ook laat Bernd zien dat inbrekers via het platte dak eenvoudig bij ramen en deuren op de eerste verdieping kunnen komen. Bij de woning van Sandra is het gelukkig niet zo makkelijk om op het platte dak te komen omdat er geen ‘opstapjes’ in de tuin staan zoals kliko’s of plantenbakken. Goed gedaan!
Controleer en onderhoud je dakgoten en regenpijp
Het volgende punt is de afwatering via de dakgoten en regenpijp. Dat is bij Sandra keurig in orde. Wel valt het Bernd op dat een loodslab bij de regenpijp omhoog staat. Dat kan lekkage veroorzaken. De loodslab wordt even meteen even goed aangedrukt. Kleine moeite!
Inspectie badkamer
Bernd sluit de ronde door het huis af in de badkamer, waar hij de kitnaad van de douche inspecteert. Deze ziet er nog goed uit, maar is niet meer zo heel veerkrachtig. Hij adviseert Sandra om de kit van de douche elke 6 jaar te vervangen, zodat deze niet zal gaan lekken. De kitnaad in een douche is een bekende veroorzaker van waterlekkage!
Preventiemiddelen
Het is inmiddels tijd om de ronde af te sluiten. Sandra ontvangt van Bernd een aantal goede preventiemiddelen. Een koolmonoxidemeter, drie rookmelders met montageset, een blusdeken en een watermelder voor de zolder. Met een bladvanger om bladeren uit de regenpijp te houden. Hiermee wordt haar huis snel een stukje veiliger!
Tevreden klant, op naar de volgende klant!
Sandra is heel blij met de adviezen en de gekregen preventiemiddelen. Ook adviseur Paul is zeer tevreden. De VKG Preventietour gaat verder; op naar de volgende klant!
VKG voegt MUNT Hypotheken toe aan het assortiment hypotheken. Boetevrij aflossen met eigen geld en de laagste rente bij passeren, ook …
VKG biedt u service en ontzorgt u volledig; ook op het gebied van actieve provisietransparantie. Onze complete oplossing zorgt ervoor …
Een enthousiast interview in am:magazine met Vivian Buijs en Eric-Jan van den Berg. Het is een boeiend artikel over de stappen die VKG vooruit heeft gezet met de BedrijvenOpvangPolis, het Privé Totaal pakket en de Full BackOffice dienstverlening.