De VKG Preventietour reist door Nederland! VKG helpt verzekeringsklanten bij het voorkomen van schade in en om de woning. Want met kleine aanpassingen kun je al veel schades voorkomen. Zodat je huis veiliger wordt en nóg fijner om met een gerust hart in te wonen.
Gewone mensen met een eigen verhaal
Op de derde dag van de VKG Preventietour bezoeken we de provincie Noord-Holland. Het team bestaat vandaag uit Davey van adviseur Klijn & van Kampen, VKG-accountmanager George en preventiespecialist Bernd. Vandaag zijn we op bezoek bij twee huishoudens waarbij we weer enorm gastvrij zijn ontvangen. Het persoonlijke contact werkt! Het gaat niet alleen maar over schadepreventie of verzekeren, dit is ook de uitgelezen kans om bij een kop koffie te vragen wat de mensen bezighoudt. Op deze derde dag kunnen we alvast concluderen dat we allemaal ook maar gewoon mensen zijn. Allemaal met ons eigen verhaal.
Bij Samantha
We gaan eerst op bezoek bij Samantha. Ze woont met haar gezin in een tussenwoning en we zijn onder de indruk van hoe er al bewust wordt omgegaan met risico’s en de maatregelen. De vlag hing er trouwens niet voor ons, maar voor een geslaagde eindexamenkandidaat: gefeliciteerd!
Een blik op de zonnepanelen leert ons dat deze exemplaren de omvormer in het paneel hebben ingebouwd. Dit betekent dat er in huis – meestal op zolder – geen extra apparatuur hangt waar je op moet letten.
Tip: automatische verlichting
Als we na een kop koffie bij de voordeur beginnen zien we dat het hang- en sluitwerk prima in orde is. Extra deurgrendels zijn een serieuze hindernis voor een inbreker. Bernd geeft de tip dat je zelf altijd snel de woning moet kunnen verlaten in noodsituaties. Als je thuis bent hoef je de extra grendels niet per se te gebruiken. Uiteraard laten we dat graag over aan het eigen inzicht van de bewoner.
Ook de achterdeur is uitstekend beveiligd met extra sloten en grendels. Bernd noemt nog even dat je in principe elk huis wel binnenkomt als je genoeg tijd hebt. Maak het dus zo moeilijk mogelijk. Ook automatische verlichting kan hier goed bij helpen, ‘nachtelijk bezoek’ wil het liefst in het donker ’werken’.
Zaklamp in de meterkast
We komen aan bij de meterkast en we zijn blij verrast met de zaklamp die we aantreffen. Een zaklamp is een verstandige maatregel om bij kortsluiting toch je weg te kunnen vinden. Door deze op een vaste plaats neer te leggen is het voor iedereen duidelijk.
Bernd raadt ook aan om in de meterkast een rookmelder op te hangen. Door de vele kabels en aansluitingen die hier binnenkomen is er altijd een mogelijkheid dat hier brand kan ontstaan. En dat wil je graag op tijd weten!
Stekkerdiscipline
Haar gezin bestaat naast haar partner ook uit twee kinderen in de tienerleeftijd. Dat zien we onder andere terug aan het groot aantal elektronische apparaten. Wat ons opvalt is dat de ‘stekkerdiscipline’ uitstekend voor elkaar is. Door het hele huis vinden we beveiligde stekkerdozen met schakelaars. Zelfs in de meterkast! Samantha vertelt dat als apparaten niet worden gebruikt de stroom er af gaat. Sowieso voor het slapen gaan.
Bernd benadrukt nog even dat stekkerdozen regelmatig moeten worden gecontroleerd op vervuiling, beschadiging en/of verkleuring. Een gele of bruine kleur geeft aan dat de stekkerdoos een te hoge piek aan elektriciteit heeft verwerkt of dat de contacten vervuild zijn.
Regenwaterafvoer prima voor elkaar
Bernd wijst op de dakgoten en de regenwaterafvoer en adviseert om een paar keer per jaar te checken of ze schoon en open zijn. Samantha vertelt dat dit regelmatig gebeurt en dat is ook te zien. Prima voor elkaar! Een bijkomend voordeel is dat er geen hoge bomen in de buurt staan, dus vervuiling door bladeren valt hier mee.
Het is verstandig om af toe de batterij van de rookmelder te testen, het liefst elke maand. Dat doe je door op het knopje te drukken. Om te kijken of de sensor het goed doet, gebruikt Bernd hier speciale spray met ’kunstrook’.
Wasmachine op zolder
Op zolder staan we even stil bij de wasmachine, de droger en de cv-ketel. Er is al een rookmelder en een CO-melder aanwezig. Bernd geeft het advies om er ook een watermelder te plaatsen. Bij een eventuele lekkage stroomt het water langs de trap alle verdiepingen naar beneden. En dat wil je uiteraard graag op tijd weten zodat de schade beperkt blijft.
Een vast onderdeel bij de Preventiecheck is aandacht voor de kitnaden in de natte ruimten. Kitnaden hebben namelijk niet het eeuwige leven; na ongeveer 6 jaar is het nodig om ze te vervangen. Check ze dus geregeld op veerkracht en afdichting.
“PreventieCheck is leerzaam”
De conclusie is dat er over het algemeen goed is nagedacht over de risico’s en wat je daaraan kunt doen. Daarmee willen we Samantha en haar gezin in elk geval complimenteren! Bernd laat als cadeau nog enkele preventiemiddelen achter: een watermelder voor op zolder, twee kleine brandblussers, een blusdeken en een extra rookmelder.
Wat we na afloop horen van Samantha is dat de preventiecheck heel leerzaam is en ook best confronterend. Het bezoek was ook een mooie aanleiding om er met het gezin over te praten. Ook de kinderen weten wat ze moeten doen in een noodgeval.
Koffie bij Marko
Na een half uurtje rijden komen we aan bij Marko. Het hele team wordt verwelkomd met opnieuw een heerlijke kop koffie. Ook hier is de gastvrijheid weer hartverwarmend en er ontstaat meteen een goede sfeer en dito gesprekken. Het huishouden van Marko bestaat uit twee personen en de woning is net als die van Samantha een keurige tussenwoning in een keurige woonwijk zoals we die in het hele land zien.
SKG 3 sterren
Bernd maakt met Marko een ronde door de woning en zoals altijd beginnen we buiten. We zien degelijke inbraakstrips op de voor- en achterdeur. In combinatie met de 3-sterren SKG sloten is dat optimale inbraakwering. Bernd noemt nog even dat ongewenst bezoek meestal de achterdeur neemt omdat men daar in de regel ongezien blijft. Beveiliging op de achterdeur is dus minstens zo belangrijk als die op de voordeur.
Let op bij elektrische fietsen
De schutting en het schuurtje van Marko zijn meestal goed afgesloten. We treffen geen bijzonderheden in de schuur, wel geeft Bernd het advies om de elektrische fiets op te laden wanneer men thuis is, want accu’s zijn een potentieel brandgevaar.
Het is sowieso verstandig om je accu zo nu en dan door te laten meten bij de e-bike specialist. Zeker als je een gebruikte fiets koopt: laat de expert controleren of het BMS (battery management system) van de fiets nog goed werkt.
Ook bij het huis van Marko zien we buitenlampen die aanspringen bij beweging. Handig voor jezelf als je in het donker thuis komt, vervelend voor ongewenst bezoek.
Tuimelvensters dicht doen
Het huis van Marko heeft een aantal tuimelvensters in het schuine dak. Bernd wijst op twee aandachtspunten: bij veel neerslag kan het regenwater binnenkomen. Ook als ze op een klein kiertje staan. Verder is een dakraam een ruime doorgang voor inbrekers. Ben je niet thuis? Doe ze dan helemaal dicht. Het raam op een kier met het plastic grendeltje ’op slot’ is gemakkelijk van buiten open te maken. Wil je toch de ramen open? Zorg er dan bijvoorbeeld met een stang of ander obstakel voor dat ze niet verder open kunnen dan een kier.
Marko heeft – zoals we veel vaker zien – zijn wasmachine, wasdroger en cv-ketel op zolder. Net zoals bij Samantha wijst Bernd hem op het risico op schade bij waterlekkage. Op zolder treffen we wel een rookmelder aan en dat is verstandig gezien de aanwezige apparatuur.
Zo zien we het heel graag: de opladers van de telefoons liggen opgerold op het nachtkastje. En dit was niet eens speciaal voor onze check neergelegd!
Opgeruimde meterkast
Ook in de meterkast is alles keurig opgeruimd. Een meterkast is immers geen opslagruimte. Wel geeft Bernd het advies om hier een rookmelder op te hangen.
Na de check deelt Bernd namens het hele team van de VKG-preventietour cadeaus uit om meteen al met de tips aan de slag te kunnen. Voor in de keuken – koken is een grote hobby van zijn partner – is er een kleine brandblusser en een blusdeken. Voor op zolder een koolmonoxidemelder en een watermelder en voor in de meterkast een rookmelder. Met het setje bevestigingsmateriaal kan Marko gelijk aan de slag.
Watermelder meteen neergelegd
Na het bezoek schrijft Marko dat hij de actie als zeer positief heeft ervaren. “Het is een leuke en creatieve manier om elkaar te leren kennen. De tips en adviezen die jullie hebben gegeven waren nuttig. De koolmonoxidemelder en watermelder heb ik direct gebruikt op zolder.”
Op amweb.nl staat vandaag een enthousiast interview met hypotheek-, makelaardij- en verzekeringskantoor Namaco en Eric-Jan van den Berg (VKG). Namaco …
Wist je dat je het Privé Totaal Pakket kunt uitbreiden met alle producten van de TotaalOpvangPolis? Sluit eerst een scherp …
VKG heeft diverse mogelijkheden voor het verzekeren van een wagenpark. Op het VKG-extranet leest u alles over onze verzekeraars, de mogelijkheden en unieke kenmerken.