Extranet Adviseur Online

Nieuws

Eduard is blij met zijn nieuwe watermelder

Samen met adviseur Ariaan zijn we op bezoek bij Eduard in een pas verbouwde woning in Zuid-Holland. Eduard is werkzaam in de bouw en dat is ook goed te zien aan de staat van de woning. Het hang en sluitwerk is bijzonder goed op orde, SKG3 is de zwaarste klasse en zorgt voor een serieuze hindernis voor een inbreker. Ook de Ring deurbel helpt hierbij. Zomaar even kijken of er (n)iemand thuis is lukt je niet ongemerkt. Eduard heeft geen achterom, dus achter het huis kom je niet zomaar. Dat is ook onaantrekkelijk voor inbrekers, want je komt er niet makkelijk bij, maar ook niet makkelijk weg. De tip is dan wel om ladders op te ruimen als je ze niet gebruikt. 

Eduard heeft bijna het hele huis voorzien van inbouw LED-verlichting. Deze verlichting geeft nauwelijks warmte af waardoor het risico op brand nihil is. Dit in tegenstelling tot de ingebouwde halogeenverlichting die jarenlang heel populair is geweest. Halogeenlampen worden serieus heet en verbruiken ook nog eens tien keer zoveel stroom. Een tip voor iedereen: als het lukt, vervang dit net als Eduard voor LED. 

Eén van de grote gevaren bij brand in de woning is dat bewoners worden opgesloten. In het huis van Edward zijn in principe genoeg vluchtroutes, maar het is de vraag wat jij en je huisgenoten doen in geval van nood. Bespreek dan ook met elkaar wat je doet in geval van brand. Welk raam of welke deur gebruik je om zo snel mogelijk buiten te komen? Vooral dat gezellige knusse slaapkamertje op zolder kan een ware val zijn als je geen kant op kunt.  

Op de bovenverdieping staan de wasmachine en droger samen met de verwarmingsketel in een soort ‘natte hoek’ opgesteld. Eduard is hier nog niet klaar met de verbouwing, dus de opstelling is tijdelijk op een houten vloertje. Eventuele lekkage wacht niet tot de verbouwing klaar is, dus het advies is om hier ook een watermelder te plaatsen. De wasmachine is voorzien van een waterslot. Als bijvoorbeeld de waterslang springt, dan kan er maar een beperkte hoeveelheid water weglekken. Nog steeds nattigheid, maar niet je hele huis onder water.  

Als we het rondje door de woning afmaken kunnen we concluderen dat Eduard zich goed bewust is van de risico’s en hij heeft daar ook over nagedacht. Het pluizenfilter van de droger wordt elke droogbeurt geleegd, er liggen geen verdwaalde en doorgeluste stekkerdozen in het huis, de meterkast is netjes. De aansluitingen en de omvormer van de zonnepanelen op de berging hebben een eigen plekje in de berging wat goed bereikbaar is. 

We sluiten het gesprek af met het overhandigen van een mooi verzameling preventiemiddelen die Bernd heeft uitgezocht voor Eduard: twee compacte schuimblussers, een blusdeken – in elk huishouden een must volgens Bernd! – een rookmelder als aanvulling op de al aanwezige installatie en een watermelder voor de ‘natte hoek’ op de overloop. 

Tot slot voor de regenwaterafvoer een aantal roosters, zodat deze niet verstopt kunnen raken met bladeren. 

Nieuwsoverzicht

Lees ook...