Het preventieteam bestaande uit Bernd en Jeroen aangevuld met adviseur Ariaan van Nieuwenhuizen is te gast bij Gabriëlle en Han in Zuid– Holland. Ze wonen in een twee–onder–één–kap-woning en hebben twee kinderen waarvan er nog één thuis woont. De ongeveer dertig jaar oude woning is pas verbouwd en staat er netjes bij. Door de recente verbouwing is het hang- en sluitwerk in elk geval dik in orde en voldoende inbraakwerend. Het alarmsysteem in combinatie met het ontbreken van een achterom maakt van het huis een behoorlijk goed beveiligde woning. De stickers van het alarmsysteem maken dit nog eens duidelijk zichtbaar.
Als we een rondje door de woning doen zien we dat er ook aan de persoonlijke veiligheid wordt gedacht. Er zijn meerdere rookmelders aanwezig en vlakbij de verwarmingsketel hangt een koolmonoxide-melder. Zulke melders hebben altijd een knopje waarmee je kunt controleren of ze het nog doen. Wat je hier in principe test is of de batterij het nog doet; het zegt niets over de werking van de sensor. Op elke melder staat een datum tot waarop de werking gegarandeerd is. Bij Gabriëlle en Han is dat dik in orde!
Bernd heeft een spuitbusje meegenomen met ‘neprook’ en test hiermee de rookmelder in de huiskamer. Uit voorzorg gaat eerst de hond even naar buiten, want na een paar tellen reageert het apparaat met een doordringend gepiep. We staan even met onze vingers in de oren en Bernd zet de melder weer uit door op de testknop te drukken. Conclusie: hij doet het!
Als er iets brandt, wil je dat natuurlijk zo snel mogelijk weten. Bernd geeft het advies om in elk geval op alle plekken waar een brand kan ontstaan een melder op te hangen. Waar veel mensen bijvoorbeeld niet bij stilstaan, is dat het opladen van de accu van een elektrische fiets brandgevaarlijk kan zijn. Het gaat vrijwel altijd goed, maar als er een onzichtbare beschadiging ín de accu is ontstaan, kan deze door kortsluiting warm worden, flink gaan roken en uiteindelijk vlam vatten. Door de chemische eigenschappen van een Lithium-Ion fietsaccu is deze, wanneer deze eenmaal brandt, praktisch niet te blussen. Het opladen van dit type accu kan dus het beste op een plek waar je het in de gaten kunt houden. Bij Gabriëlle en Han zit dit wel goed: de fietsen staan in de berging maar de accu’s worden in huis opgeladen.
Onze algemene indruk is dat in dit huishouden men heel bewust is van de risico’s. We zien onder andere een brandblusser hangen op de verdieping met een zaklamp er bij, we zien dat de meterkast keurig is opgeruimd, we zien stekkerdozen met schakelaars en/of overspanningsbeveiliging, apparatuur die niet wordt gebruikt zit niet in het stopcontact. De staat van onderhoud van de woning is op orde en ook dat werkt preventief. Denk hierbij bijvoorbeeld aan schone dakgoten en goed afgedichte kitnaden die waterschade helpen te voorkomen.
Een puntje van aandacht is de CV– ketel die op zolder boven het trapgat is bevestigd. Op zich een handige plek qua ruimte maar in geval van lekkage heeft het water vrij spel. We laten onder andere een watermelder achter die op de trap kan worden geplaatst. Een watermelder heeft twee metalen contacten aan de onderkant en geeft – net als een brandmelder – een luid gepiep als er nattigheid wordt gevoeld.
Tot slot, zoals eerder door het preventieteam opgemerkt: een hond in huis is een prima aanvulling op de beveiliging. Groot of klein, dat maakt niet uit!
Han vertelt: “Wij vonden de PreventieCheck zeer positief, ik denk dat het een hoop problemen kan helpen voorkomen zeker in de wat oudere huizen. We hebben het advies als zeer nuttig ervaren, we zijn er blij mee en we gaan er ook wat mee doen.”
Wist je dat je het Privé Totaal Pakket kunt uitbreiden met alle producten van de TotaalOpvangPolis? Sluit eerst een scherp …
VKG heeft diverse mogelijkheden voor het verzekeren van een wagenpark. Op het VKG-extranet leest u alles over onze verzekeraars, de mogelijkheden en unieke kenmerken.
Supersnel een compleet verzekeringspakket afsluiten? Dan is het Privé Totaal Pakket voor u! Met postcode, huisnummer en de gezinssituatie berekent …