Bernd en Jeroen van het VKG preventieteam zijn samen met adviseur Jan Jol op bezoek bij Tamara. Tamara woont met haar gezin van vier in een prachtig verbouwde jaren 20 woning. Zoals altijd beginnen we met een rondje rond het huis. Er is rond het huis veel ruimte en dit wordt goed in de gaten gehouden door camera’s rondom het huis. In combinatie met de automatische verlichting is het onmogelijk om hier als ‘ongenode gast’ ongezien je gang te gaan. De camera’s zijn onderdeel van een alarmsysteem wat ook binnenshuis sensoren heeft.
Door de recente verbouwing is bijna al het hang- en sluitwerk op de begane grond op orde. Bijna, want de monumentale voordeur is nog precies zoals de architect het ooit bedoeld had. Inbrekers nemen liever niet de voordeur, omdat die in het zicht is, dus het risico is relatief klein. Geadviseerd wordt om toch even te kijken naar een extra beveiliging op de voordeur.
De losstaande berging achter het huis wordt niet vergeten, deze is beveiligd met een extra hangslot. Bernd benadrukt dat er bij diefstal uit bijgebouwen sporen moeten zijn van braak, wil je aanspraak kunnen maken op je verzekering. Met sporen van braak bedoelen we dat het duidelijk zichtbaar is dat iemand geweld heeft gebruikt om binnen te komen. Bijvoorbeeld door een ruit te breken of de deur open te breken met een koevoet.
In de keuken merkt Bernd op dat bij het koken op gas er altijd een risico is op brand. Een blusmiddel binnen handbereik is dan een goed idee. Zeker met kinderen thuis die natuurlijk ook wel eens willen helpen in de keuken. Tamara heeft een kleine poederblusser in de gang hangen. Bernd wijst er op dat dit type blusser een beperkte houdbaarheid heeft en geeft de tip om deze van tijd tot tijd te (laten) controleren.
In de woonkamer staat als extra verwarming een gashaard. Vergeet niet om zulke apparaten regelmatig te laten controleren op gasdichtheid en de juiste werking van het rookkanaal. Elk verbrandingsapparaat kan namelijk het giftige gas koolmonoxide verspreiden als het niet meer goed werkt.
Wat ons verder opvalt in het huis van Tamara, is dat er nergens stekkerdozen rondslingeren. Dit zien we graag: het staat niet alleen netjes, er is op deze manier geen onnodig extra brandgevaar door bijvoorbeeld oververhitte opladers of vervuilde contacten.
We volgen Tamara de trap op en we kunnen wel zeggen dat een opgeruimd huis ook een veilig huis is. Als er ergens iets lekt, smeult of brandt dan ben je – mits op tijd gealarmeerd – snel waar je moet zijn. Speciale aandacht gaat wel naar de plek van de wasmachine en de droger, die staan helemaal boven in het huis. Als hier iets lekt stroomt het water je hele huis door, en dat wil je op tijd weten.
Ook de verwarmingsketel staat boven in een wandkast. Het preventieteam is enthousiast over het feit dat deze kast niet óók wordt gebruikt als opslag. Zo is alles goed bereikbaar mocht er iets gebeuren met de ketel. Bovendien staan er geen spullen die in brand kunnen vliegen of door waterlekkage verloren kunnen gaan. Bernd geeft nog wel de tip om de stekkerdozen vrij van de grond te houden. Elektriciteit en water gaan immers niet samen.
Het hang- en sluitwerk op de bovenverdieping is op sommige plekken nog het oorspronkelijke materiaal. Wel zo mooi en op de verdieping eigenlijk geen probleem vanwege de bereikbaarheid. De ramen en de deur die toegang geven tot het balkon zijn up to date. En dat is fijn, want een eventuele inbreker zal het als eerste proberen op een plek waar gemakkelijk bij te komen is.
Rondom het huis staan veel bomen. Als de bladeren in de herfst gaan vallen, komt er altijd een gedeelte op het platte dak en in de dakgoten terecht. Ook hier zien we (net als binnen!) dat alles keurig netjes en schoon is. Bij een verstopte afvoer loopt het water in het gunstigste geval over de rand naar buiten, maar het kan ook onder het dak naar binnen lopen. Vaak komt het dan op de meest verrassende plekken weer tevoorschijn. Bij oudere huizen zoals deze tref je vaak plafondplaten aan van zachtboard of vergelijkbaar materiaal. Als dat nat wordt levert dat veel schade op. Ook is het veel minder brandveilig in vergelijking met gips of beton. Vooral vanwege dat laatste wil je op elke verdieping brandmelders hebben.
Na het rondje om en in de woning sluiten we de preventiecheck af met een samenvatting van de tips en maken we Tamara blij met enkele preventiemiddelen. Tamara ontvangt twee rookmelders en een CO-melder inclusief bevestigingsmateriaal. Voor de brandveiligheid een sprayblusser en een blusdeken. Om tijdig een waterlekkage op te sporen een watermelder en voor het platte dak bladvangers, voor in de regenwaterafvoer.
Tamara vertelt: “Ik vind de preventiecheck een goede actie om mensen bewust te maken welke makkelijke voorzorgsmaatregelen ze kunnen toepassen om schades te voorkomen. Er werd de tijd genomen om de adviezen goed en concreet uit te leggen. Sommige adviezen waren vanzelfsprekend, maar de meeste adviezen waren nieuw. Ik dacht dat ik het goed geregeld had, maar het kan nog beter om risico’s te voorkomen.” Op de vraag of ze tips heeft voor anderen met betrekking tot de risico’s in en om huis: “Laat je adviseren door professionals en/of neem de tijd om aanpassingen te doen aan je woning om schades te voorkomen.”
We bedanken Tamara hartelijk voor de gastvrijheid en de medewerking!
VKG voegt MUNT Hypotheken toe aan het assortiment hypotheken. Boetevrij aflossen met eigen geld en de laagste rente bij passeren, ook …
VKG biedt u service en ontzorgt u volledig; ook op het gebied van actieve provisietransparantie. Onze complete oplossing zorgt ervoor …
Een enthousiast interview in am:magazine met Vivian Buijs en Eric-Jan van den Berg. Het is een boeiend artikel over de stappen die VKG vooruit heeft gezet met de BedrijvenOpvangPolis, het Privé Totaal pakket en de Full BackOffice dienstverlening.