Samen met de lokale verzekeringsadviseur trekt VKG het hele land door om verzekerden te bezoeken. Gewoon bij de mensen langs gaan, in een tijd waarin communicatie voornamelijk digitaal verloopt. Het blijkt dat deze persoonlijke aandacht enorm gewaardeerd wordt, zowel door de adviseur als door de verzekerden. Het belangrijkste doel van deze actie is om te helpen met schades te voorkomen. Dat doen we door de mensen te wijzen op de “huis-tuin-en-keukenrisico’s”, die vaak over het hoofd worden gezien.
Deborah en Martijn
Op vrijdag 2 juni is de Preventietour van start gegaan. Preventiespecialist Bernd Knol bezoekt als eerste samen met adviseur Kim Wilkens van Wilkens & Partners de pas verbouwde woning van Deborah en Martijn. Zij hebben een vrijstaand huis in een landelijke omgeving. Omdat er net verbouwd is, zijn het hang- en sluitwerk en de installaties dik in orde. Door de ligging van de woning is het extra belangrijk dat eventuele inbrekers niet ongemerkt hun gang kunnen gaan. Bernd geeft tips over hoe je ongewenst bezoek het zo lastig mogelijk kunt maken. Verder wijst hij op het belang van het zo vroeg mogelijk gealarmeerd worden als er ergens brand ontstaat, een waterlekkage is of als er sprake is van koolmonoxidevorming (CO). Na een zorgvuldige check van bijna het hele huis deelt Bernd zijn adviezen en tips en overhandigt nog een aantal preventiemiddelen: drie rookmelders, een blusdeken, een klein handblusmiddel en een koolmonoxidemelder.
Christine
Het tweede bezoek is bij Christine, zij woont in een zestigerjaren rijtjeshuis in een woonwijk. Ook Christine heeft in principe haar zaakjes prima voor elkaar. Het hang- en sluitwerk is op orde en bovendien heeft ze twee honden die een ideaal ‘alarmsysteem’ zijn. Misschien is het bordje op haar schutting al voldoende. Bij een rondgang door haar woning geeft Bernd tips over brandveiligheid en vluchtwegen. Dat brand niet alleen met open vuur kan ontstaan maar ook bijvoorbeeld in stekkerdozen en apparaten waar stof in terecht komt is een eyeopener. Ook Christine krijgt na een persoonlijk advies een aantal preventiemiddelen uitgereikt van Bernd: drie rookmelders, een klein handblusmiddel, een koolmonoxidemelder en vier montagekits om de melders makkelijk op te hangen.
Han
’s Middags melden we ons bij Han die ons samen met Tonnie Visker van Verzekerings Collectief Kral Westen verwelkomt. Ook hier is sprake van een pas verbouwde woning, dus er zijn veel zaken goed in orde. Bij de rondgang rond de woning wijst Bernd er op dat de vele bomen in de herfst problemen kunnen opleveren in de dakgoten en op het platte dak. Dit kan voorkomen worden met bladvangers in de afvoeren of gaas over de dakgoten. Bij de schuur bij het huis wordt de tip gegeven om na te gaan onder welke voorwaarden de spullen in de schuur gedekt worden door je verzekering. Ook bij Han doen we een rondgang door de woning en daarbij wordt nog eens het belang van brandveiligheid en de alarmering aangestipt. Net als in de andere twee woningen zien we hier ook stekkerdozen liggen, soms op plekken waar je niet bij komt met de stofzuiger. Bernd vat na zijn rondje door de woning alles samen voor Han en deelt enkele preventiemiddelen uit: een klein handblusmiddel, een blusdeken en vier bladstoppers voor de dakgoten.
Wat komen we tegen?
Hieronder lichten we situaties uit die we op meerdere plekken tegenkomen. We geven ook een aantal algemene tips. Let op, elke situatie is anders, dus als je twijfelt: vraag een vakman zoals een elektricien. Het gaat om je eigen veiligheid!
Stekkerdozen, verlengsnoeren en haspels
Elektriciteit is in elk huis aanwezig, iedereen weet dat je daar voorzichtig mee moet omspringen omdat het gevaarlijk kan zijn. Stekkerdozen, verlengsnoeren en haspels vormen echter een categorie op zich: iedereen heeft ze, ze liggen overal, soms zelfs verstopt of onbereikbaar. Het is misschien een open deur, maar ze maken onderdeel uit van je elektrische installatie. En die houd je natuurlijk het liefst zo veilig mogelijk.
Check in elk geval het volgende:
Inbraakwering
Voor ongewenste bezoekers zoals inbrekers is het ideaal als ze ongezien hun gang kunnen gaan rond je huis. Met goede sloten alleen ben je er niet: als iemand onopgemerkt de tijd kan nemen is elk slot te kraken. Zorg er dus voor dat je het zo lastig mogelijk maakt voor inbrekers.
Waar komt dat water vandaan?
De kitranden langs een badkuip, in de douchecabine, achter je aanrecht of langs een tegelvloer: ze hebben niet het eeuwige leven. Als ze hun afdichtende werking verliezen gaat het water er gewoon langs. Vaak komt het dan op de meest vreemde plekken weer tevoorschijn, bijvoorbeeld doordat er ineens kringen in het plafond ontstaan. En dat terwijl de badkamer misschien wel aan de andere kant van het huis zit. De weg die het water dan heeft afgelegd kan kostbare schade opleveren.
Ook bij apparaten die water gebruiken zoals de wasmachine en de vaatwasser kan er lekkage ontstaan. Veel wasmachines staan op de verdieping, dus hier geldt hetzelfde als bij een lekke douchecabine. In veel gevallen is er geen afvoer in de vloer, dus het water zoekt dan zijn weg en richt daarbij onzichtbare en kostbare schade aan.
Regenwater komt soms ook zomaar je huis in. Een hevige plensbui kan al genoeg zijn om bijvoorbeeld je platte dak ineens te laten bezwijken als het water niet snel genoeg weg kan. Dakgoten die helemaal vol water staan kunnen ook overlopen onder je dak. Vooral bij harde wind gaat het water vaak een kant op die je niet voor mogelijk hield.
Heeft uw klant schade aan de inboedel of woonhuis? Maar is het lastig om zelf op zoek te gaan naar …
Krijgt uw klant te maken met cybercriminaliteit? De Cyberservice in het Privé Totaal Pakket biedt directe hulp! Is de computer …
VKG voegt MUNT Hypotheken toe aan het assortiment hypotheken. Boetevrij aflossen met eigen geld en de laagste rente bij passeren, ook …