Extranet Adviseur Online

Nieuws

Primeur: de Preventietour!

Samen met de lokale verzekeringsadviseur trekt VKG het hele land door om verzekerden te bezoeken. Gewoon bij de mensen langs gaan, in een tijd waarin communicatie voornamelijk digitaal verloopt. Het blijkt dat deze persoonlijke aandacht enorm gewaardeerd wordt, zowel door de adviseur als door de verzekerden. Het belangrijkste doel van deze actie is om te helpen met schades te voorkomen. Dat doen we door de mensen te wijzen op de “huis-tuin-en-keukenrisico’s”, die vaak over het hoofd worden gezien.

Deborah en Martijn
Op vrijdag 2 juni is de Preventietour van start gegaan. Preventiespecialist Bernd Knol bezoekt als eerste samen met adviseur Kim Wilkens van Wilkens & Partners de pas verbouwde woning van Deborah en Martijn. Zij hebben een vrijstaand huis in een landelijke omgeving. Omdat er net verbouwd is, zijn het hang- en sluitwerk en de installaties dik in orde. Door de ligging van de woning is het extra belangrijk dat eventuele inbrekers niet ongemerkt hun gang kunnen gaan. Bernd geeft tips over hoe je ongewenst bezoek het zo lastig mogelijk kunt maken. Verder wijst hij op het belang van het zo vroeg mogelijk gealarmeerd worden als er ergens brand ontstaat, een waterlekkage is of als er sprake is van koolmonoxidevorming (CO). Na een zorgvuldige check van bijna het hele huis deelt Bernd zijn adviezen en tips en overhandigt nog een aantal preventiemiddelen: drie rookmelders, een blusdeken, een klein handblusmiddel en een koolmonoxidemelder.

Christine
Het tweede bezoek is bij Christine, zij woont in een zestigerjaren rijtjeshuis in een woonwijk. Ook Christine heeft in principe haar zaakjes prima voor elkaar. Het hang- en sluitwerk is op orde en bovendien heeft ze twee honden die een ideaal ‘alarmsysteem’ zijn. Misschien is het bordje op haar schutting al voldoende. Bij een rondgang door haar woning geeft Bernd tips over brandveiligheid en vluchtwegen. Dat brand niet alleen met open vuur kan ontstaan maar ook bijvoorbeeld in stekkerdozen en apparaten waar stof in terecht komt is een eyeopener. Ook Christine krijgt na een persoonlijk advies een aantal preventiemiddelen uitgereikt van Bernd: drie rookmelders, een klein handblusmiddel, een koolmonoxidemelder en vier montagekits om de melders makkelijk op te hangen.

Han
’s Middags melden we ons bij Han die ons samen met Tonnie Visker van Verzekerings Collectief Kral Westen verwelkomt. Ook hier is sprake van een pas verbouwde woning, dus er zijn veel zaken goed in orde. Bij de rondgang rond de woning wijst Bernd er op dat de vele bomen in de herfst problemen kunnen opleveren in de dakgoten en op het platte dak. Dit kan voorkomen worden met bladvangers in de afvoeren of gaas over de dakgoten. Bij de schuur bij het huis wordt de tip gegeven om na te gaan onder welke voorwaarden de spullen in de schuur gedekt worden door je verzekering. Ook bij Han doen we een rondgang door de woning en daarbij wordt nog eens het belang van brandveiligheid en de alarmering aangestipt. Net als in de andere twee woningen zien we hier ook stekkerdozen liggen, soms op plekken waar je niet bij komt met de stofzuiger. Bernd vat na zijn rondje door de woning alles samen voor Han en deelt enkele preventiemiddelen uit: een klein handblusmiddel, een blusdeken en vier bladstoppers voor de dakgoten.

Wat komen we tegen?
Hieronder lichten we situaties uit die we op meerdere plekken tegenkomen. We geven ook een aantal algemene tips. Let op, elke situatie is anders, dus als je twijfelt: vraag een vakman zoals een elektricien. Het gaat om je eigen veiligheid!

Stekkerdozen, verlengsnoeren en haspels
Elektriciteit is in elk huis aanwezig, iedereen weet dat je daar voorzichtig mee moet omspringen omdat het gevaarlijk kan zijn. Stekkerdozen, verlengsnoeren en haspels vormen echter een categorie op zich: iedereen heeft ze, ze liggen overal, soms zelfs verstopt of onbereikbaar. Het is misschien een open deur, maar ze maken onderdeel uit van je elektrische installatie. En die houd je natuurlijk het liefst zo veilig mogelijk.


Check in elk geval het volgende:

 1. Houd ze schoon en stofvrij. Denk ook aan de stekkerdozen die op onbereikbare of onzichtbare plekken liggen (onder je bed, op de kast). Als een stopcontact in van binnen vervuild raakt kan er kortsluiting ontstaan en zelfs brand. Er zijn stekkerdozen, verlengsnoeren en haspels met ingebouwde stofkapjes, er zijn er ook zonder. Die laatste zijn nog gevoeliger voor vervuiling.
 2. Schakel ze niet achter elkaar. Een stekkerdoos is bedoeld om op één stopcontact meerdere apparaten aan te sluiten, het is geen verlengsnoer. Kom je lengte te kort? Gebruik in dat geval een stekkerdoos met een langer snoer of een haspel. Voor alle drie geldt: als je ze achter elkaar schakelt of doorverbindt, dan kan het geheel te warm worden door een te grote weerstand.
 3. Check hoeveel stroom er doorheen mag. Meerdere apparaten die veel stroom vragen (bijvoorbeeld een frituurpan, waterkoker en een wasmachine) op één stekkerdoos kunnen ervoor zorgen dat er teveel warmte ontstaat en dat kan gevaarlijk zijn. Een verkleuring rond de gaatjes van de stopcontacten kan hierop wijzen. Bij haspels is het belangrijk dat je ze voldoende afrolt. Doe je dat niet dan kunnen ze te warm worden.
 4. Check op beschadigingen en slijtage. De behuizing en de snoeren mogen niet beschadigd zijn. De mantel (isolatie) mag niet breken wanneer het snoer buigt en de stekkers moeten stevig in blijven zitten. Als dit niet het geval is: vervangen of (laten) repareren!
 5. Blijf uit de buurt van vocht. Elektriciteit en vocht kan levensgevaarlijke situaties opleveren. Wees dus voorzichtig in natte ruimtes en laat sowieso geen snoeren over een natte vloer lopen.

Inbraakwering
Voor ongewenste bezoekers zoals inbrekers is het ideaal als ze ongezien hun gang kunnen gaan rond je huis. Met goede sloten alleen ben je er niet: als iemand onopgemerkt de tijd kan nemen is elk slot te kraken. Zorg er dus voor dat je het zo lastig mogelijk maakt voor inbrekers.

 1. Camera’s. Duidelijk zichtbaar aanwezige camera’s hebben van zichzelf al een preventief effect: een inbreker wil niet gezien worden. Denk ook aan stickers of bordjes met de melding dat er cameratoezicht is. Zelfs die werken al preventief. Een opname kan vaak helpen bij het oplossen van een inbraak.
 2. Het platte dak. Wist je dat inbrekers het platte dak vaak gebruiken als verstopplaats? Zorg er dus voor dat het niet zomaar te bereiken is. Denk ook aan ‘opstapjes’ zoals tuinmeubelen en vuilcontainers die tegen de muur staan. Zorg er natuurlijk ook voor dat je vanaf het platte dak niet zomaar door een openstaand raam naar binnen kunt komen.
 3. Automatische of permanente verlichting rond je huis is niet alleen voor jezelf makkelijk: een lamp met een bewegingssensor die aanfloept als er iemand langs komt maakt het bezoek meteen zichtbaar. Voor regulier bezoek juist fijn, voor bezoek met verkeerde bedoelingen ontmoedigend.
 4. Hang- en sluitwerk. We noemden al dat elk slot open te krijgen is. Met een SKG 2 sterren slot is het woonhuis al zwaar inbraakwerend, dit werkt circa 3 minuten vertragend. Dat lijkt kort, maar in combinatie met bovenstaande punten is dat voor inbrekers veel te lang. Oh ja, vergeet niet de deuren en ramen op slot te draaien! Als er bij diefstal uit de woning geen sporen van braak zijn, kan het zijn dat de schade niet gedekt is.
 5. Een hond. Is niet alleen gezellig maar houdt ook een oogje in het zeil. Hoort en ruikt alles. Geen hondenliefhebber? Alleen een bordje kan ook goed werken!


Waar komt dat water vandaan?
De kitranden langs een badkuip, in de douchecabine, achter je aanrecht of langs een tegelvloer: ze hebben niet het eeuwige leven. Als ze hun afdichtende werking verliezen gaat het water er gewoon langs. Vaak komt het dan op de meest vreemde plekken weer tevoorschijn, bijvoorbeeld doordat er ineens kringen in het plafond ontstaan. En dat terwijl de badkamer misschien wel aan de andere kant van het huis zit. De weg die het water dan heeft afgelegd kan kostbare schade opleveren.

Ook bij apparaten die water gebruiken zoals de wasmachine en de vaatwasser kan er lekkage ontstaan. Veel wasmachines staan op de verdieping, dus hier geldt hetzelfde als bij een lekke douchecabine. In veel gevallen is er geen afvoer in de vloer, dus het water zoekt dan zijn weg en richt daarbij onzichtbare en kostbare schade aan.

Regenwater komt soms ook zomaar je huis in. Een hevige plensbui kan al genoeg zijn om bijvoorbeeld je platte dak ineens te laten bezwijken als het water niet snel genoeg weg kan. Dakgoten die helemaal vol water staan kunnen ook overlopen onder je dak. Vooral bij harde wind gaat het water vaak een kant op die je niet voor mogelijk hield.

 1. Controleer de kitnaden. Zijn ze verkleurd, laten ze los van de muur of brokkelen ze af? Vervang ze op tijd. Dat voorkomt schimmel en lekkage.
 2. Plaats een lekbak en/of een waterstop. Wasmachines en vaatwassers werken met veel water. Waar gaat dat heen als er lekkage is?
 3. Houd de dakgoten en afvoeren schoon. Bladeren en andere vervuiling kunnen de afvoerpijpen verstoppen. Gebruik bijvoorbeeld bladvangers in de regenpijpen om ervoor te zorgen dat daar geen rommel in kan komen.

Nieuwsoverzicht

Lees ook...