Extranet Adviseur Online

Nieuws

Watermelder op zolder kan waterschade beperken 

In de provincie Utrecht is het VKG-preventieteam met preventiespecialist Bernd vergezeld van adviseur Mark van Lodewijk Assurantiën op bezoek bij Frank. In de ruime woning van Frank zijn we aangenaam verrast met de manier waarop hier bewust wordt omgegaan met risico’s en hoe netjes alles voor elkaar is. Het is hier een ware uitdaging om puntjes te vinden die verbeterd kunnen worden, maar Bernd heeft – als rasechte risicospeurder – toch een aantal aanbevelingen voor Frank. We maken na het nuttigen van een goede kop koffie een ronde om en door de woning. 

Blad van bomen: ongewenst bezoek
De geschakelde woning heeft een grote tuin die via een achterom bereikbaar is. Ongewenst bezoek in de vorm van eventuele inbrekers wordt hier ontmoedigd door buitenverlichting en prima hang- en sluitwerk. De SKG 2-sterren gecertificeerde sloten rondom de woning zijn een serieuze hindernis voor indringers. Elk slot is in principe open te maken, maar als dat veel tijd en energie kost gaat men liever ‘een deurtje verder’. Ongewenst bezoek vanuit de lucht is er ook: er staan veel hoge bomen rond de woning. Vallend blad kan in de regenwaterafvoer van het platte dak en in de dakgoten terecht komen. Frank geeft aan dat hij dit goed in de gaten houdt en regelmatig de goten en het platte dak schoonmaakt. 

Gebruik stekkerdozen veilig 
We hebben het al genoemd: het is keurig netjes in huis. De afwezigheid van rondslingerende stekkerdozen met ingeplugde laders valt bijvoorbeeld op. Bernd is enthousiast en stelt dat een opgeruimd huis ook een veiliger huis is. Ook het thuiskantoor van Frank op zolder past in dit beeld: daar vinden we zowaar een stekkerdoos op de vloer, maar dan wel van het soort waar we blij van worden. Deze is voorzien van overspanningsbeveiliging én een grote schakelaar om de stroom af te sluiten. Dat is een erg goed idee voor apparatuur die uit het zicht staat en die in de meeste gevallen een sluipverbruik kennen. 

Onberispelijke kitnaden 
Frank is – mede door zijn werk in de bouw – bekend met het belang van een goede afwerking van een gebouw. Bij hem komen we dan ook onberispelijke kitnaden tegen in de badkamer. Hij heeft één keer lekkage gehad, dat werd veroorzaakt door een lek in de afvoer van de badkuip. De sifon bleek niet opgewassen tegen zijn taak en liet water door. Deze lekkage kwam, zoals in veel gevallen, op een andere plek in het huis aan het licht. Bernd geeft dan ook de tip om in alle natte ruimten in het huis goed te letten op de eventuele risico’s. Waar gaat het water heen? Hoe kun je dat eventueel voorkomen of hoe kun je op tijd worden gewaarschuwd bij een lekkage? 

Watermelder signaleert nattigheid
Niet alleen in de badkamer kan het nat worden: de wasmachine en de droger staan bij Frank – zoals we vaker zien – op zolder vlak bij de trap. Vlakbij hangt de verwarmingsketel en op beide plekken is er altijd kans dat er lekkage ontstaat. De wasmachine is voorzien van een waterslot, dus mocht daar iets mis gaan dan komt er nooit meer dan een bepaalde hoeveelheid water vrij. Bernd geeft het advies om hier een watermelder te plaatsen, zodat je op tijd weet wanneer er ergens iets lekt. Een watermelder wordt meestal op de vloer of een ander punt geplaatst waar het water het eerst heen stroomt. Als de watermelder nattigheid voelt, geeft deze een signaal, net als een brandmelder. 

Als we het bezoek afsluiten wijst Bernd op het belang van brandmelders. Alhoewel het uitstekend voor elkaar is in het huis van Frank, is lang niet op alle plaatsen een melder aanwezig. Daarom ontvangt Frank drie brandmelders inclusief bevestigingsmateriaal. Ook overhandigd Bernd twee compacte schuimblussers, een watermelder en zijn persoonlijke favoriet: de blusdeken. Hij drukt Frank op het hart dat elk huishouden minimaal een blusdeken zou moeten hebben!  

Frank spreekt na afloop zijn waardering uit over het bezoek en noemt de preventiecheck een “helder verhaal”. 

Nieuwsoverzicht

Lees ook...