Extranet Adviseur Online

Nieuws

VKG voorziet nog meer overnames in adviesmarkt

De verwachting is dat dit jaar een aanzienlijk aantal advieskantoren en assurantieportefeuilles van eigenaar wisselen. Steeds meer eigenaren overwegen om te verkopen. Dat is geen eenvoudige beslissing. VKG ondersteunt ondernemers met het maken van de juiste keuzes voor de toekomst.

Dief van eigen portemonnee?

Het beeld van de assurantiemarkt is bekend. Landelijke volmachtpartijen, ondersteund door externe investeerders, benaderen kantoren om de portefeuille over te nemen. Vooral portefeuilles met particuliere schadeverzekeringen zijn interessant. Deze portefeuilles zijn relatief eenvoudig te integreren en hebben een zekere provisieomzet.

Als eigenaar van een kleiner advieskantoor ontstaat er al snel twijfel. “Als ik nu niet verkoop, mis ik dan een gouden kans op een financieel zorgeloze toekomst?”

Uit het onderzoek dat wij vorig jaar met Adviesbureau Fred de Jong en MCH Consultancy hebben uitgevoerd naar de toekomstplannen van advieskantoren blijkt dat meer dan de helft van de eigenaren wil doorgaan met hun huidige kantoor. Minder dan 20% is van plan om binnen nu en vijf jaar het kantoor te verkopen. Onze voorzichtige conclusie is dat de geboden overnamebedragen zo interessant zijn dat toekomstplannen in een ander perspectief komen te staan.

Sterk in uw schoenen staan

Als eigenaar in de financieel adviesmarkt moet u sterk in uw schoenen staan. U hebt de verantwoordelijkheid om kwaliteit te leveren aan uw klanten en u moet inspelen op veranderende marktomstandigheden. En daar bovenop heeft u de financiële verleidingen van grote investeerders die voor zichzelf veel potentie zien in uw kantoor. Als ondernemer is het uitdagend om uw eigen koers te blijven varen en vast te houden aan wat u belangrijk vindt. VKG denkt graag met u mee en biedt u verschillende vormen van ondersteuning.

Zo hebben wij de afgelopen maanden samen met Fred de Jong en Björn Bierhaalder een serie workshops georganiseerd waarin we met eigenaren spraken over de consoliderende markt en de toekomstplannen van advieskantoren. Zowel uit ons onderzoek als uit de workshops komt sterk naar voren dat de meeste advieskantoren het belangrijk vinden om de persoonlijke relatie die zij met hun klanten hebben opgebouwd, in de toekomst te behouden. Door dichtbij, toegankelijk en laagdrempelig te zijn.

Groei en consolidatie niet het enige perspectief

Als ondernemer heeft u behoefte aan een interessant toekomstperspectief. Vragen die wij krijgen, gaan meestal over hoe de regelgeving eruit gaat zien, het beleid van verzekeraars en hoe een kantoororganisatie toekomstbestendig te maken is.

Tijdens de workshops laten wij zien waar de toekomstkansen voor adviseurs liggen. Zowel in de particuliere als in de zakelijke markt blijft de behoefte aan financieel advies bestaan en gaat waarschijnlijk toenemen. Denk aan de maatschappelijke uitdagingen op bijvoorbeeld duurzaamheid, digitalisering, woningmarkt, zorg en pensioen. Deze thema’s zorgen bij klanten voor complexiteit en onzekerheid op financieel gebied.

Klanten ervaren die onzekerheid en complexiteit nu al. Eerder onderzoek door Fred de Jong en Björn Bierhaalder laat zien dat 70% van de consumenten zich onzeker voelt over hun financiële toekomst. De overheid helpt steeds minder en het vertrouwen in grote financieel advieskantoren neemt steeds verder af. Dit is een kans voor lokale, betrokken advieskantoren om van betekenis te zijn voor hun klanten. Zij kunnen hen leren om te gaan met financiële onzekerheid en de complexiteit vereenvoudigen. Zo laten we met elkaar de maatschappelijke waarde van financieel advies zien!

 De kracht van het netwerk

Wij geloven dat er in de adviesmarkt een mooie toekomst is voor lokaal, betrokken ondernemers. Met VKG Portefeuille Match ondersteunen wij eigenaren met het bouwen aan die mooie toekomst. Het uitgangspunt van VKG Portefeuille Match is het binnen ons netwerk bij elkaar brengen van regionale kantoren die goed bij elkaar passen. Dit kan zijn voor het aankopen en verkopen van portefeuilles. Maar wij doen meer. Wij delen kennis en informatie met kantooreigenaren. We organiseren workshops en rondetafelgesprekken. In een vertrouwde omgeving is het prettig om ervaringen te delen en te leren van wat andere kantoren doen.

Uit het onderzoek van Adviesbureau Fred de Jong en MCH Consultancy blijkt ook dat een meerderheid van kantooreigenaren het liefst portefeuilles koopt of verkoopt binnen het vertrouwde netwerk van een serviceprovider. Dat is logisch aangezien we elkaar al langer kennen en weten hoe portefeuilles zijn opgebouwd. Inmiddels hebben we vanuit VKG Portefeuille Match tientallen kantoren geholpen met het bij elkaar brengen van portefeuilles. Wij bieden daarbij praktische ondersteuning zoals financiering, contracten en administratieve verwerking.

Meer informatie over het onderzoek:

Het hele rapport is aan te vragen via www.vkg.nl/portefeuillematch

Klik hier om het persbericht op VVP Online te lezen

Nieuwsoverzicht

Lees ook...